Liefdesverdriet (of ldvd voor de jongeren) is een complex rouwproces dat je doormaakt na een afgebroken liefdesrelatie, een scheiding of het sterven van de geliefde.
Je verdriet is de prijs die je moet betalen omdat je hem of haar gewoon heel graag zag of een betekenisvolle relatie had.
Samen met de ander verdwijnt ook een stuk van je leven en van je eigen identiteit. Via je liefdesverdriet zul je het einde van de relatie een plaats moeten leren geven om daarna opnieuw naar de toekomst te kunnen kijken.
Hoe ga je met liefdesverdriet (of ldvd) om?
In grote lijnen gaan mensen op 2 grote manieren met verdriet om en vaak is het seksegebonden.
1. Een grote groep (vooral vrouwen) laten hun gevoelens de vrije loop. Zij worden overspoeld door emoties en geven uiting aan het verdriet van hun verlies. Urenlange huilbuien of fysieke pijn (van hoofdpijn, braken tot koorts) kunnen tot het verwerkingsproces horen.
2. Een tweede groep (overwegend mannen) probeert zijn gevoelens zo veel mogelijk onder controle te houden of te onderdrukken. Zij laten geen enkel gevoel toe, praten met zo weinig mogelijk mensen over wat er in hun hoofd omgaat en storten zich op activiteiten (sport, werk, hobby,…) om zich af te reageren en hun gevoelens te ontlopen.
Welke reactie is de beste?
Beide extreme reacties zijn normaal. Gezond rouwen betekent afsluiten en een nieuwe weg zoeken… alleen.
Het verwerkingsproces gaat vlotter als je tegelijk met het verlies als met het herstel bezig bent. Aan de ene kant mag je dus het verdriet toelaten terwijl je de volgende minuut de praktische problemen die gerezen kunnen zijn oplost: je hervat je werk, doet dingen die je vroeger samen deed nu alleen of zoekt iemand anders om ze mee te doen. Misschien begin je met een nieuwe hobby of verander je van look.
Minder goede reacties.
Als je niet meer kunt functioneren van verdriet of blijft vastzitten in je slachtofferrol, is het hoog tijd met huilen of praten op te houden. Verplicht jezelf om je leven opnieuw in handen te nemen en structuur te geven.
Wie overdreven werkt en zijn verdriet blijft verdringen, riskeert vroeg of laat problemen als psychosomatische klachten en stress te krijgen. Of komt het verdriet naar boven wanneer je er totaal niet op bedacht bent. Deze personen moeten het verdriet bij zichzelf toelaten.
Wanneer is professionele hulp aangeraden?
De meerderheid van de mensen is in staat zijn liefdesverdriet zelf te verwerken en dit zonder hulp van buitenaf.
Herken je één van onderstaande signalen, overweeg dan om professionele hulp in te roepen als je:
1. volledig geïsoleerd raakt van andere mensen,
2. niet meer functioneert, thuis of op het werk,
3. overspoeld blijft worden door je emoties,
4. signalen krijgt uit jezelf en van je omgeving krijgt dat er iets niet klopt,
5. van jezelf niet begrijpt waarom je ineens zo veel verdriet hebt.